Houtskeletbouw

24/7 BEL ONS VRIJBLIJVEND +32 (0) 471 364 099

3D tekening plan

HOUTSKELETBOUW

 

Is veruit de populairste bouwmethode uit de houtbouw. Bovendien wint deze ook steeds meer terrein op de conventionele bouwmethodes (zoals met snelbouwblokken) en dit is zeker niet onterecht.

Bij houtskeletbouw wordt gebruik gemaakt van houten regels en stijlen met geringe doorsnede.

Zo ontstaat er een skelet dat bekleed wordt met houten platen. Dit vormt een zeer sterk en stabiel geheel dat bovendien in tegenstelling tot massiefbouw zeer veerkrachtig is.

De holle ruimtes in het skelet worden opgevuld met isolatie.

 

 

Lees hieronder meer over:

>> Houtskeletbouw versus traditionele bouwmethode

>> Onze wand-, vloer- en plafondopbouw met meer uitleg

 

SLECHTS EEN AANTAL VAN ONZE REALISATIES

TRADITIONEEL VS HOUTSKELETBOUW

BRANDVEILIGHEID

Net zoals bij elk bouwwerk is veiligheid één van de belangrijkste zaken en hier besteden wij dan ook de nodige aandacht aan. Bij hout wordt onmiddellijk aan brandbaar gedacht. Dit klopt, maar hout heeft tegelijkertijd ook een goede brandweerstand. Dit wil zeggen dat hout relatief goed zijn sterkte behoudt ten opzichte van bijvoorbeeld metalen poutrellen. 99% Van alle daken worden niet voor niets uit hout gemaakt.

Bovendien maken wij gebruik van brandvertragende materialen. Het beste argument dat we kunnen geven is dat uw brandverzekering NIET duurder zal zijn dan bij een traditionele woning.

 

DUURZAAMHEID

Uit ervaring weten we dat vele mensen heel sceptisch tegenover houtskeletbouw staan, zeker als het over duurzaamheid gaat. Nochtans is dit geheel onterecht en moet er met een HSB-woning niet ingeboet worden op levensduur. Twee mooie voorbeelden hiervan zijn de Staaf kerk (Noorwegen) en de Horuy-ji tempel (Japan). Deze houten gebouwen doorstaan al vele eeuwen weer en wind en hebben al vele stenen gebouwen overleefd.

Net zoals bij elke constructie wordt de levensduur bepaald door de bekwaamheid en know-how van de bouwer. Wij staan voor kwaliteit en werken enkel met de beste materialen, en dit volgens de nieuwste bouwtechnieken (funderingsopstand, intelligente dampremmen, ...).

 

AKOESTIEK

Geluid (= trilling) kan men opsplitsen in twee soorten:

- Contactgeluid: trillingsbron die rechtstreeks een constructie aan het trillen brengt (een vrachtwagen die voorbij rijdt, een trein die passeert, voetstappen ...)

- Luchtgeluid: trillingsbron die de lucht aan het trillen brengt en zich verspreidt, eventueel doorheen constructies (spelende kinderen buiten, vliegtuig dat overvliegt, ...)

In een traditionele woning zullen, omwille van zijn massieve karakter, contactgeluiden minder doordringen. Luchtgeluiden worden dan weer niet zo goed gedempt doorheen de zware wanden.

In een HSB-woning zullen, omwille van zijn absorberende eigenschappen, luchtgeluiden weinig doordringen. Contactgeluiden zullen dan weer meer hoorbaar zijn.

Wij proberen het beste van de twee te combineren d.m.v. bijvoorbeeld een stevige fundering, kelder, .... Zo verhogen we het massieve karakter en verminderen we de contactgeluiden.

Ook bij vloeren proberen wij contactgeluiden, van bijvoorbeeld voetstappen, te verminderen door gebruik te maken van een zwaardere vloeropbouw.

ECOLOGISCH

Al ons hout is afkomstig van duurzaam beheerde bossen. Bovendien is het herbruikbaar en recycleerbaar. Er is geen belasting voor de natuur en in vergelijking met andere bouwmaterialen is er slechts een geringe hoeveelheid energie nodig om het te produceren en te verwerken.

BOUWSNELHEID

Prefab is niet gelijk aan houtskeletbouw maar houtskeletbouw kan wel prefab gemaakt worden, en dit trachten wij dan ook zoveel mogelijk te doen. Zo veel mogelijk bouwen in ons atelier en dan zo snel mogelijk assembleren op de werf. Dit vraagt een goede planning en doordachte modellen. Bouwwerken VANGRIMDE heeft hier de kennis en ervaring voor om dit tot een goed einde te brengen.

DROGE BOUWMETHODE

In tegenstelling tot het traditionele metselwerk is er quasi geen water nodig bij het optrekken van de woning. Dit heeft zo zijn invloed op de bouwsnelheid (kortere of geen droogtijden) . Beter nog, wij ambiëren om uw woning in de best mogelijke omstandigheden (lees droge omstandigheden) te bouwen. Het vochtgehalte in het hout dient zo laag mogelijk gehouden te worden. In de praktijk is dit jammer genoeg niet altijd 100% te garanderen. Om toch de kwaliteit te waarborgen maken wij daarom gebruik van een dampopen buitenstructuur en een dampdichte binnenstructuur. Zo zal de uitdrogingscapaciteit voldoende groot zijn om het vochtgehalte ten alle tijde laag genoeg te houden.

ISOLATIE

Hout heeft uitstekende isolerende eigenschappen. Dit maakt dat koudebruggen tot het verleden behoren. Bovendien is het perfect mogelijk om in het skelet (tussen de houten stijlen en regels) de holle ruimtes te voorzien van isolatie. Zo kan men voor eenzelfde isolatiewaarde de wanden van HSB een stuk dunner maken dan met een traditionele massiefbouw.

Dunnere wanden resulteren dan weer in meer woonruimte.

INERTIE

Het klopt dat een HSB-woning omwille van zijn geringe gewicht minder inertie heeft. De woning zal enorm snel op te warmen zijn maar houdt zijn warmte niet lang vast. Bij een traditionele woning is dit net omgekeerd. Wij verkiezen de gulden middenweg en proberen onze woningen toch wat inertie mee te geven. Dit doen we door gebruik te maken van massievere vloeren.

VOCHTREGULEREND

Woningen van tegenwoordig worden steeds beter geïsoleerd en luchtdichter gemaakt. Ondanks de ventilatie merken we op dat in traditionele woningen de lucht op sommige momenten uitdroogt en minder aangenaam aanvoelt. Hout heeft de eigenschap om vochtregulerend te werken. Hierdoor gaat er een teveel aan vocht door het hout opgenomen worden. Indien er te weinig vocht is zal het hout dit weer afgeven aan zijn omgeving. De luchtvochtigheid blijft zo constanter waardoor de omgeving aangenamer aanvoelt.

GEWICHT

Vereist draagvermogen bij HSB-woning (+/-1kg/cm²)is minder dan de helft dan bij massiefbouw (+/-2,5kg/cm²). Dit komt uiteraard door zijn laag eigengewicht. HSB is dus bijzonder geschikt voor op minder draagkrachtige grond, optoppingen (extra verdieping op een bestaande woning bouwen), aanbouwingen, woninguitbreidingen ...

BOUWBEPERKINGEN

Deze zijn er quasi niet. Grote overspanningen zijn met gelamineerde balken, I-liggers of poutrellen op te vangen. Een leidingschacht wordt voorzien voor het luchtdicht wegwerken van alle leidingen (elektriciteit, water, ventilatie ...).

LUCHTDICHTHEID

Elk jaar worden de EPB-eisen aangescherpt. Zo zal elke woning tegen 2021 bijna-energieneutraal" (BEN-woning) moeten zijn. Om aan deze normen te voldoen is het niet meer voldoende om enkel goed te isoleren. Luchtdichtheid van de woning wordt minstens even belangrijk en zal de nodige aandacht moeten krijgen.

In een traditionele woning wordt de luchtdichtheid merendeels bepaald door de bepleistering van de muren. Aansluitingen rond ramen en deuren, stopcontacten en schakelaars, doorvoeren, vloeren en plafonds moeten dmv speciale technieken luchtdicht aangewerkt worden met het nodige vakmanschap.

In een HSB-woning wordt de luchtdichtheid bekomen dmv folies en tapes. Ook hier is het nodige vakmaschap noodzakelijk maar toch aanzienlijk eenvoudiger. Zo zullen onoverkomelijke kleine scheurtjes en barstjes geen invloed hebben op de luchtdichtheid. De blowerdoortest (=luchtdichtheidstest) kan in een vroeger stadium gebeuren zodat kleine lekjes gemakkelijker te detecteren en herstellen zijn.

 

Aannemer bouwwerken

VANGRIMDE BVBA

Zilverstraat 3

3350 Melkwezer (Linter)

Tel.: +32 (0) 471 364 099

info@vangrimde.be

BE 0666.453.841

Regio Tienen, Glabbeek, Linter, Oplinter, Bunsbeek, Hakendover,Neerwinden, Landen, Gingelom Zoutleeuw, Sint-Truiden, Velm, Hoegaarden, Budingen, Kortenaken, Hoeleden, Waanrode, Geetbest, Rummen, Nieuwerkerken, Glabbeek, Binkom, Tielt-Winge, Sint-Joris-Winge, Boutersem, Lubbeek, Linden, Korbeek-Lo, Kessel-Lo, Bierbeek, Lovenjoel, Haasrode, Blanden, Oud-Heverlee, Heverlee, Leuven, Bertem, Veltem, Winksele, Herent, Wilsele, Rotselaar, Wijgmaal, Holsbeek, Wezemaal, Kortrijk-Dutsel, Aarschot, Langdorp, Halen, Bekkevoort, Diest, Schaffen, …

 

VANGRIMDE Copyright @ All Rights Reserved